Kantarellometer 2011 - Kantarellsoppa

Uppdaterar efter gårdagens heldag i svampens tecken. Två av våra favoritskogar hann vi igenom och mycket svamp blev det att rensa. Sparade lite av rensningen till ikväll...

9 juli
- 5 liter kantareller
10 juli - 2 liter kantareller
18 juli - 6 liter kantareller
19 juli - 2 liter kantareller
4 augusti - 4 liter kantareller
10 augusti - 4,5 liter kantareller
11 augusti - 2 liter kantareller
24 augusti - 5 liter kantareller, 0,5 l trattisar
28 augusti - 23 liter kantareller, 2 liter blomkålssvamp

Totalt hittills: 55,5 liter svamp.

Blomkålssvampen var jättegod att smörsteka knaprig! Kan tänka mig att den är mumsig friterad oxå som jag fått höra från flera håll...


Tänkte bjuda på ett recept på en underbar Kantarellsoppa.

4 personer

1 gul lök
2 msk smör
300 g kantareller (men som vanligt tar jag alltid mycket mer)
2 dl vatten
1 msk vilt- & kantarellfond
2 msk sherry
2 dl grädde
3 dl mjölk
salt, vitpeppar
Färsk timjan

Fräs löken i lite av smöret och lägg i en kastrull. Fräs kantarellerna i resten av smöret tills de mjuknat och fått lite färg. Plocka ur några av dem till garnering och lägg resten i kastrullen med löken. Häll på vatten, fond, sherry, grädde samt 2 dl av mjölken. Låt koka ihop en stund och mixa sedan. Häll på resten av mjölken och mixa en stund till - då får du ett skönt litet fluff på soppan. Värm upp och smaka av med salt och vitpeppar. Häll upp i skålar, garnera med ett par kantareller och eventuelllt lite färsk timjan. Käka en Västerbottenstoast till: Lägg en driva riven Västerbotten (elller annan ost du gillar) mellan två brödskivor och stek dem frasiga i mycket smör. salta och peppra dem lite, och skär i halvor på diagonalen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: