Vem?!

Jag gissar att det är Du - Sandra som är den personen som varje dag  går in och tittar efter ett inlägg här. Har jag rätt?!
Kram till Dig i alla fall!

Tystnad

Den här sk "underbloggen" kommer det inte att uppdateras i mer nu.
Fortsätter i vanliga livetialmlunden.blogg.se med diverse uppdateringar som rör "Kotten".
Det är ju väldigt offentligt nu - fast jag ännu inte berättat för alla på jobbet - och OJ vad mycket misstänksamma blickar jag får. Fullt förståeligt med tanke på den växande kulan. Tycker att det är lite roligt. Ingen vågar ju fråga ifall det är så att jag bara ätit lite för mycket på sistone...

Vecka 10


Nu kallas embryot foster, vilket betyder "avkomma". Fostret är nu ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja.

De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu fullt formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas.

Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår. Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du också kunna se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen.

Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt. Med hjälp av ett Doppler-stetoskop, kan du höra fostrets hjärtslag och du kan kanske känna livmodern ovanför blygdbenets mittpunkt.

Lugnare

Illamåendet har lagt sig något.
Förutom vid "nummer-2-blöj-byten", "snor-sugar-tillfällen" och vid tandborstning.

Fräscht inlägg annars...!

Återanvändning

Några av de som vet förväntar sig på nåt sätt att vi vill ha en flicka nu när vi har en pojke och visst skulle det va jättemysigt... Samtidigt så är jag nu endast en "pojk-mamma" och har svårt att se mig själv som "flick-mamma" och tänker bl a därför att det kanske är bäst om det blir en pojke till. Sen har man ju allt till en pojke redan. Nu ska det väl inte spela så stor roll, men om man skulle få en flicka (okej rätt så jättemysigt) så skulle man ju verkligen vilja komplettera med något rosa - eller?!

Tänk att vi ska plocka fram alla undanplockade bebisgrejer igen. Såsom babyskydd, babygym, badbalja, Teutoniavagnen, babysittern osv. De kommer komma till användning igen. Coolt!
För även om man inte tyckte jättemycket om vissa val man gjorde (innan man visste bättre) så kommer man väl ändå inte hålls att köpa nytt - bara för att? Nej det orkar jag inte. Det vi har får duga - det gjorde det ju sist!

Skrämd

Idag har min kollega skrämt upp mig. Hon är övertygad om att det är två stycken små i min mage. Så hoppas vi verkligen inte är fallet! Hon har själv fått tvillingar och säger att hon känner igen sig... Bara för att skrämmas!
Nej tvillingar - det tror jag inte att jag skulle klara av, så det kan inte vara det!

Tips mottages tacksamt...

Allvarligt!
Hur ska man lyckas hålla det hemligt i 3 VECKOR till när jag redan ser ut så här...??!!!


Helt avslappnat läge.
Om jag anstränger mig och drar in magen så försvinner max ett par centimetrar!

Jag...

- är tröttast i världen
- tycker inte att mat smakar längre
- är inte särkilt sugen på sötsaker
- tycker att jag blivit jättetjock om magen redan (inte så lätt att dölja länge till)
- sover inget vidare om nätterna
- kissar minst en gång/natt
- längtar till "The moment" men vill hinna va härligt gravid ett tag först
- gillar att va gravid

Pappa-Kollega

Snacka om att historien upprepar sig.
När jag var typ lika långt gången förra graviditeten som jag är nu så avslöjade en kollega att de oxå skulle ha barn. 1,5 månad innan oss. Det var såååå svårt att hålla tyst.
Idag fick jag redan på att en annan kollega ska bli pappa i mars. Återigen svårt att hålla minen. Särskilt när Ylva sitter brevid och petar mig på benet under bordet! Skönt iaf att hon vet!

Vecka 8

Bebisen

Bebisen fortsätter att utvecklas i rasande hastighet. Hudveck som ska bilda ögonlock och små örongroddar anläggs. Fostrets ögon sitter fortfarande brett isär men kommer att flytta sig till framsidan av ansiktet så småningom. Nästippen är redan bildad. Med ultraljud kan man se att hjärtklaffarna är utvecklade och luftrör från strupe till lungor är på plats i den nu allt längre överkroppen som samtidigt rätas ut.

För bara ett par veckor sedan var din bebis armar bara små stumpar, men nu har den redan armbågar samtidigt som armar och ben växer allt längre. Antydan till fingar och tår kan också urskiljas.


JAG:
Fortfarande trött. Mår illa på morgnarna och kräks ibland.
Brösten har börjat ömma och det gör ONT när John sparkar mig vid blöjbyte.
Annars ganska normal - tror jag, hoppas jag!
Ska försöka låtsasdricka någon klunk skumpa på jobbet imorgon för att fira vårt nya datasystem som vi jobbat med i ett par år... Lycka till till mig!


Fortfarande trött

Kan inte påminna mig om att jag var SÅ HÄR TRÖTT förra graviditeten. Jag är helt slut, börjar få ont i brösten och spydde imorse. Jag är sällan sugen på mat och annat.
Det här kommer bli bra!

Nu vet hela våra familjer om vad som kommer hända i vår och många av våra vänner oxå.
Skönt faktiskt. Inget hemlighetsmakeri längre. Men helt offentligt får det inte bli ännu.
Nej, vi försöker vänta till efter Ultraljudet!

Funderar...

Tror att det kan bli så att vi släpper nyheten för familjen på kalaset i morgon.
Det är ju ändå så många som redan vet!

Vecka 7


Nu är embryot ungefär 1 centimeter långt (ungefär så stor som ett litet smultron) och har tydliga fingrar och tår med lite kvarvarande simhud emellan. Embryot rör sig i plötsliga perioder av intensiv aktivitet. Levern producerar massor av röda blodkroppar tills benmärgen har utvecklats och tar över den rollen.

När bebisen är sju veckor börjar en mycket dynamisk period. Från och med nu och fram till 20 veckor kommer bebisen att växa snabbt och de kroppsdelar som formades under de första veckorna (som hjärtat och hjärnan) kommer att fortsätta utvecklas och bli mer specialiserade. Tänderna och gommen håller på att formas och öronen fortsätter att utvecklas. Fostrets hud är papperstunn och blodådrorna syns tydligt.

Du befinner dig i första trimestern, vilken är då många får vanliga graviditetsbesvär. Det kan t ex vara svårt att behålla maten om du är väldigt illamående (vilket orsakas av bl a hormonförändringar).

Du kanske behöver kissa oftare än vanligt därför att din växande livmoder trycker på blåsan och hormoner påverkar vätskenivåerna i din kropp. Allt detta brukar klinga av längre fram.


Tidigt

En tanke som slog mig idag som jag vill slå bort igen.
Jag är väldigt tidig i graviditeten och det finns risk för att det inte går som man vill. Det är de tankarna som gör att jag känner att jag kanske borde vänta med att berätta. Samtidigt så kommer ju de jag berättar för få veta ändå - om det skulle hända nåt. Hemska tanke!

Kaffe?

I samband med gårdagens lilla "bryt" så försvann även kaffesuget och idag - måndag - så har jag inte druckit kaffe förrän nu, efter lunch. Var egentlgen inte jättesugen men vill inte riskera att få huvudvärk. Ska trappa ner försiktigt tänkte jag.
De kan ju bli misstänksamma på jobbet. Vissa uppmärksamma vet ju att jag inte drack kaffe förra graviditeten. Plus att jag äter apelsin varje em-fika. Det gjorde jag då oxå...

Idag har jag i alla fall inte mått illa mer än när jag borstade tänderna. DET är skönt!

RSS 2.0